Sojabönor

sojabönor - gott och nyttigt!

sojabönor - gott och nyttigt!

Har du hittat sojabönorna i frysdisken?

De är jättegoda och med ett fantastiskt näringsinnehåll med högre proteinhalt än kött och ost.  Perfekta som mellanmål t.e.x.  Du äter dem med fördel som på sushi restaurangerna, bara koka upp snabbt och servera i sina skidor, med flingsalt. Jag brukar även hälla över lite smält smör.

Näringsvärde

Soja har en rad olika positiva effekter på människans hälsa. Exempelvis har man sett att soja kan minska risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och benskörhet. Att äta soja kan också mildra klimakteriebesvär. Dessutom har sojabönan ett glykemiskt index (GI) på 20, vilket innebär att blodsockret hålls på en jämn nivå.

Ur ett näringsmässigt perspektiv är sojabönan ett utmärkt livsmedel. Bönan består till 38% (viktsprocent) av protein, 18% fett, 15% kolhydrater och 15% fiber.  Fakta från Sund

ICA selections: 500 g, priset ligger mellan 20 -25 kr.

Annonser

Om Träning 40 plus

Jag är hälsocoach, gruppträningsinstruktör och kostrådgivare med ambition att träna lagom och äta gott för att må bra och hålla mig i form. Utöver gruppträning gillar jag att powerwalka, rida och cykla.
Det här inlägget postades i Hälsa, Kost och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sojabönor

  1. Träning 40 plus skriver:

    Absolut tänkvärd läsning. Googlar man ”sojabönor” kan man läsa mer om för och nackdelar med sojabönor. Men jag tycker att den regel som gäller här är: Lagom är bäst! Alltså ät gärna sojabönor men inte i överdrivna mängder, varje dag. (Det gäller för övrigt i princip alla andra livsmedel också…) De personer som fytinsyrorna haft negativ effekt på har tillhört de grupper som av olika anledningar äter sojabönor mycket ofta och ensidigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s